Ședință maraton de Guvern, înaintea votului pe moțiunea de cenzură: Executivul a adoptat 25 de ordonanțe de urgență

Ședință maraton de Guvern, înaintea votului pe moțiunea de cenzură: Executivul a adoptat 25 de ordonanțe de urgență
Publicat: 05/02/2020, 12:03

Moțiunea de cenzură, dezbătută și votată miercuri de Parlament

Parlamentul dezbate și votează, miercuri, moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR. Marcel Ciolacu a afirmat că sunt „suficiente” voturi pentru aprobare, în timp ce Ludovic Orban a spus nu are șanse să treacă, dacă nu intervin repoziționări a unor „actori politici”.

Parlamentul dezbate și votează moțíunea de cenzură miercuri, de la ora 12.00.

Anunțul a fost făcut după reuniunea membrilor BPR de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Întrebat de câte voturi se bazează inițiatorii moțiunii de cenzură, acesta a spus că de „suficiente, adică mai mult de 233″.

În schimb, premierul Ludovic Orban a declarat, marți seara, că moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR pentru demitrea cabinetului său nu are șanse să treacă, dacă nu intervin repoziționări a unor „actori politici” care să aibă „consistență numerică”.

„Din punctul meu de vedere, astăzi pe evaluarea pe care o avem, sigur dacă nu apar repoziționări din partea unor actori politici, care să aibă o oarecare consistență numerică, moțiunea așa cum este atazi nu are șanse să treacă (…) Conform evaluării noastre nu există numărul de voturi necesare pentru”, a subliniat premierul.

Întrebat dacă parlamentării vor vota după trecerea moțiunii de cenzură investirea aceluiași guvern cu aceeași componență, premierul Ludovic Orban a declarat că aceștia ar trebui „să se caute”.

Inițiativa de demitere a Guvernului Orban este susținută de PSD, UDMR și de grupul parlamentar „Forța Națională”, iar președintele interimar al social-democraților Marcel Ciolacu susține că PSD are peste 233 de voturi pentru moțiune.

Care sunt câteva dintre ordonanțele de urgență aprobate în ședința de Guvern de marți seara:

  • OUG pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, adoptată de Guvern

„Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice și s-au dovedit a fi în avantajul cetățenilor care au dorit să voteze la aleerile prezidențiale, respectiv trei zile de vot în Diaspora și posibilitatea de a vota la orice secție de votare, pentru a încuraja participarea la vot a cetățenilor români, au fost incluse. De asemenea, a fost dublat numărul parlamentarilor din Diaspora. Necesitatea adoptării e legată de faptul că în eventualitatea unei situații de organizare a alegerilor parlamentare înainte de termen există un vid legislativ care trebuia reglementat”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

  • OUG privind stocurile de urgență medicală și măsurile pentru instituirea carantinei

„S-a aprobat constituirea stocurilor de urgență medicală pentru epidemii și alte evenimente generatoare de victime multiple. Achiziția stocurilor de urgență mediaclă se va realiza, sens în care Guvernul a desemnat Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) din subordinea Ministerului de Finanțe ca instituție abilitată pentru realizarea procedurilor de atribuire în vederea încheierii de acorduri cadru”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, marți, la finalul ședinței de Guvern.

  • OUG pentru Programul Național de Introducere a Gazelor Naturale în locuințe

„Programul național aprobat are o valoare de 500 milioane de euro. Vizează într-o primă etapă peste 200.000 de gospodării din România și e un program așteptat de cei care locuiesc în blocuri de locuințe care se încălzesc pe lemne. E un program care pornește cu o fază pilot, urmând să fie extins în funcție de rata de succes în ceea ce privește implementarea”, a mai spus Marcel Boloș.

  • OUG care descentralizează managementul Fondurilor Europene la nivel regional

„Asta înseamnă pentru beneficiar, pentru autoritățile locale că nu mai trebuie să bată drumurile de București pentru arpobarea proiectelor sau contractelor de finanțare ci această aprobare se va putea începând cu perioada de programare 2021-2027 se va putea lua la nivelul regiunilor, la nivelul agențiilor de dezvoltare regionale, unde urmează să funcționeze aceste autorități de management”, a declarat Marcel Boloș.

  • OUG pe operaționalizarea completelor de judecată pentru achiziții publice

„Aceste complete ar urma să se preocupe cu prioritate de cauzele aflate pe rolul instanțelor de judecată. S-a instituit o disciplină la nivelul celor care azi sunt responsabili de procedurile de achiziție publică, exemplu, Agenția Națională de Achiziții Publice unde dacă se întârzie avizul conform cerut pentru documentațiile de atribuire depuse de beneficiari acționează avizul tacit și aprobarea documentației va avea loc chiar dacă acest aviz nu a fost emis în termen de către Agenția Națională de Achiziții Publice”, a anunțat Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș.

  • OUG prin care spitalele private pot accesa programe publice de sănătate

„Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Orban va salva vieți. Astfel, pacienții în stare critică vor beneficia mai repede de intervenții în cel mai apropiat spital, fie de stat, fie privat. Va crește, deci, numărul unităților sanitare care rezolvă cazurile de infarct miocardic sau de accident cerebral. Pacientul va beneficia de tratament și nu va plăti nimic”, a scris vicepremierul Raluca Turcan.

Ionel Dancă a precizat că ședința nu a fost una „efervescentă”, cum s-a vehiculat în spațiul public și că a fost o ședință normală.Întrebat câte OUG-uri au fost adoptate în ședința de Guvern, ședul Cancelariei premierului a declarat că au fost adoptate „câte ordonanțe au fost necesare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
SE PLĂTESC 1.000 de lei direct de la stat. Banii intră în cont cu o...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cum ne ajută Inteligența Artificială să înțelegem mai bine virusurile?
×